tisdag 31 mars 2015

Reflektion #1

Innan den här kursen började och jag fick höra att temat var makt så fick jag en gnutta ångest. Hur skulle jag arbete med det? Jag kände mig tom, hade ingen uppfattning om vad jag skulle kunna hitta på. Makt är ett så himla stort ämne!

Det hjälpte inte heller sen att jag missade introduktionen till kursen, det hade säkert gett mig mycket inspiration och kanske hjälpt mig att se möjligheterna. Jag har dock kikat runt lite på andras bloggar, så jag har fått mig en uppfattning just om hur många tolkningar av makt det finns! 

Efter vissa omständigheter i mitt eget liv så har jag efter många om och men kommit fram till det självklara valet för mig: maktlöshet. Att inte ha någon makt eller kontroll. Vad gör man när ens liv vänds uppochner och man känner att man inte har någon makt över sig själv eller sitt liv längre? Jag vill utforska vad man kan göra, hur man kan gå tillväga för att återfå makten över sina tankar, känslor, sitt liv. Det blir troligtvis en väldigt personlig resa, då det är just detta jag behöver just nu, jag vill återfå makten över mitt liv. Jag är ganska säker på att jag kommer snubbla in på flera olika makt-begrepp eller tolkningar av makt, som t.ex. ordets makt, tankens makt och kärlekens makt. 

Eftersom jag har missat en del och på grund av omständigheter i mitt liv så har jag inte hunnit så långt i mitt tankearbete om hur jag vill jobba. Jag har kommit fram till att jag vill utforska maktlösheten och återfinnandet av den genom akvarell. Första anledningen är att jag vill fortsätta utmana mig själv och jag vill verkligen lära mig mer om akvarell så jag pushar mig själv till att använda det materialet. Andra anledningen är att jag tycker att akvarell är ett så känslosamt material, det är följsamt och kan uttrycka så mycket så jag tycker det passar till den form av makt jag vill undersöka, eftersom jag kommer involvera mycket känslor. Jag har funderat lite och tror att jag vill göra en serie med bilder som visar ett sorts tidsförlopp, från maktlöshetens djup och mörker till återfinnandet av kontroll och ljuset och ytan. Vad det gäller motiv är jag fortfarande mitt i ett funderande och experimenterande, jag vet inte om jag vill hålla det abstrakt och låta t.ex. färger representera känslor och händelser eller om jag ska ha ett faktiskt tydligt motiv? Jag känner nu att jag behöver läsa på mer om både makt och maktlöshet, olika artiklar och böcker som ger tips på hur man kan hjälpa sig själv o.s.v. Även tips och tricks om akvarell kan nog vara relevant.  

Bilder på mina tankegångar:


Ska jag gå åt det abstrakta hållet?


Eller ett tydligare motiv?


Jag gjorde en slags kombination av de funderingar jag hade och är ganska nöjd med det här resultatet. Jag tror att det är det här spåret jag vill gå på i mitt gestaltande.

söndag 15 mars 2015

Veckoreflektion v.11

Ja den här veckan har varit väldigt lugn och jag har mer använt den till att försöka komma i kapp med allt som hänt, försöka smälta allt som jag tagit in under den här kursen. 

Vi hade dock en sista föreläsning och ett litteraturseminarium med Olle. Vi talade en del om de kapitel vi läst i "Det kreativa ögat" och lade mycket fokus på just analysmodeller istället för semiotik eftersom vi ska ha mer om det senare. Vi förklarade begreppen i de två modeller vi gick igenom; Nordströms och den preikonografiska, för att säkerställa att vi alla förstod hur de fungerade. Vi fick sedan använda dem i praktiken då vi blev utskickade på stan för att hitta en bild att analysera. Jag var rädd att alla grupper skulle komma tillbaka med samma bild först, men vi tog alla helt skilda bilder så presentationerna blev mycket intressanta och givande. Alla grupper utgick från Nordströms modell och det jag oftast fann mest intressant i den var mottagarkontexten. Alla har olika bakgrund och olika saker att jämföra med när de ser en bild, alltså kan samma bild uppfattas väldigt olika beroende på hur insatt varje individ är med de element som presenteras. I vår grupp hade vi t.ex. lite olika uppfattningar om vår reklamaffisch om en humorkväll då jag var mer insatt i vad många av komikerna står för genom sin komik och de andra inte hade någon aning. Vi kunde alltså se olika signaler fast att vi stirrade på exakt samma bild. Jag tror att mottagarkontext kan appliceras på allt vi gör i livet, inte enbart i analys av bilder. Det är lite av att "döma boken efter omslaget" - men omslaget är ju menat att det ska säga något om boken eller hur? Men man måste komma ihåg att vi inte förstår hela innehållet innan vi vidgat de kontexter vi tittar med. I vår egen kursgång har vi t.ex. vid flera tillfällen haft olika åsikter om föreläsningar och uppgifter, då vi alla är skilda individer och har olika kontexter som vi utgår ifrån. Mina framtida elever kommer också ha det. Jag måste vara medveten om mina mottagare, jag måste vara medveten om vad jag som sändare vill uppnå, vad finns det för yttre kontext? Allt detta måste jag tänka på varje gång jag utformar en uppgift eller arbete så att jag får ut det bästa möjliga av situationen.

torsdag 12 mars 2015

Assignment #6

Med makt
ringa in makt



VAD?
Ett "kungligt" porträtt.
HUR?
Målat med akryl på dukpannå.
VARFÖR?
När jag först läste uppdraget fick jag för ett ögonblick ångest, jag kände mig helt tom. Vad skulle jag hitta på? Makt är ju hur stort som helst, vad menas ens med makt? Jag bestämde mig för att kolla upp lite synonymer för ordet makt och fick då fram exempelvis herravälde, auktoritet, styrka och imperium. Så fort jag läste synonymerna så poppade kungliga porträtt upp i mitt huvud. Jag kollade upp lite olika porträtt på kungligheter från världen över och bestämde mig för att måla ett eget, dock en aning förenklat! En anledning var tiden, den andra var för att materialet jag valde är något jag är ovan vid och ville därför inte krångla till det allt för mycket. Jag hade velat länge med vilket material jag skulle använda, men då det är sista assignmentet för kursen så bestämde jag mig till slut för akryl då jag inte använt det än. Akryl har jag inte använt ordentligt sen högstadiet ungefär så jag var mycket ovan vid att använda det. Jag upptäckte också att en del av de färger jag hade var lite för gamla och ville inte samarbeta som jag ville. Det blev alltså en lite större utmaning än jag tänkt, men jag kom på mig själv med att jag tyckte det var roligt och lärorikt ändå. Det fanns något fint i att misslyckas med "flit", att bara låta det bli som det blev och ändå känna mig nöjd.

söndag 8 mars 2015

Veckoreflektion v.10

Det har varit en intensiv vecka, jag är inte säker på om jag kommer kunna få ner allt som skett och som jag tagit åt mig i ord. Vi började i alla fall med en dag med Olle som var inriktad på samtidskonst och konstteori, jag har redan redogjort för den i mitt kulturorienteringsinlägg så jag tar det bara i korthet här. Vad som kan nämnas om den dagen är jag fann den intressant och på sätt och vis ögonöppnande. Jag har inte haft någon större förståelse eller uppskattning för samtidskonst innan, men har nu kunnat se det från en ny vinkel och insett att det finns mycket mer bakom det än jag trodde. Jag har insett vilken 'nytta' den form av konst kan ha, eller kanske ska jag kalla det 'möjligheter'? 

Vi gick vidare med ett seminarium med Maria, och jag fann det här så mycket mer lyckat än det vi hade sist. Detta tillfälle utnyttjades till fullo och vi fick faktiskt tid till att verkligen diskutera frågorna vi fick och de nya som uppkom. Jag tyckte det var viktigt att vi talade om det faktum att barn/ungdomar är omringade av bilder eller 'visuell kultur' och att det påverkar dem. Jag anser att det är viktigt att vi är medvetna om just vilka bilder som omringar dem, då vi måste veta vad för signaler våra elever mottager från sin omgivning och det kan ge oss som lärare en bättre förståelse för vilken utgångspunkt varje elev har. Jag uppskattade att vi hade en kritisk diskussion runt internet och andra medier som har stor inverkan på barn/ungdomar -  men att vi också förstod att det även finns stora positiva möjligheter med det. Det är upp till oss som lärare att försöka hitta de positiva vinklarna och använda oss av dem, att försöka vidga vyerna hos våra elever samt att även ge dem de verktyg de behöver för att själva kunna vara kritiska så att vi vuxna inte behöver 'skydda' dem hela tiden.

Vi hade även föreläsning med Gert Z. Nordström om bildämnets historik, vilket jag uppskattade då jag överlag älskar allt som har med historia att göra. Jag anser att det finns mycket att lära av det som har skett innan och att det därför är viktigt att inte glömma eller förminska vår historia. Det var en intensiv föreläsning, jag har nog aldrig antecknat så fort så jag kan nog också medge att allt inte riktigt fastnade och att jag fortfarande inte hunnit ikapp med allt som sades. Vad som dock faktiskt fastnade var de tre traditioner som har existerat - den tekniska, den konstpsykologiska och den bildspråkliga och deras koppling till hur samhället såg ut vid den tidpunkten. Jag anser att alla traditioner fortfarande finns kvar, i varierande mån och det kan nog vara positivt. Jag tycker att enspårighet i det mesta är negativt, så bildämnet får inte heller ta en för enkel form. 
Det var verkligen intressant att höra om dessa förändringar inom bildämnet från någon som faktiskt upplevt och medverkat i det!

onsdag 4 mars 2015

Assignment #5

Linjen använd linjen
Vart tar den dig
Starta på en punkt
Följ den

 VAD?
Karaktär från spelet Dragon Age: Inquisition porträtterad i Art Nouveau - inspirerad stil.
HUR?
Jag har använt boken Art Nouveau Posters - Masterpieces of Art av Michael Robinson som inspiration. Jag har använt flera av bilderna i boken som hjälp vid funderingar kring komposition, text och utseendet på linjerna. Jag gjorde först en skiss med blyerts och har sedan fyllt i alla linjer med fineliners i varierande storlek -från 005 till 08. Allt är ritat på ett papper i A3-storlek och var därför för stor för min skanner så bilden är tagen med min mobil.
VARFÖR?
Det var självklart för mig att försöka mig på Art Nouveau då jag precis införskaffat mig en bok om det till kulturorienteringen och fann det otroligt inspirerande. Detta förstärktes när jag läste själva assignmentet och såg att det handlade om linjer. Det är just hur linjerna ser ut i många Art Nouveau verk som jag har tyckt är intressant, så jag ville helt enkelt testa det själv. Jag hade större problem med att komma på vad motivet skulle vara. Jag funderade länge på att göra en kvinna liknande de i boken, eller kanske en geisha men jag kände att jag ville göra något annat en enbart de mjuka, sköna kvinnliga figurerna som återfinns i Art Nouveau. Jag ville testa att slänga in något annat i stilen och se vad som hände. Så jag valde en karaktär jag skapat i ett av mina favoritspel. En karaktär som är tuff, hård ibland lite skrämmande både vad det gäller personlighet och utseende. Jag valde att stanna vid enbart outlines den här gången, då jag kände att assignmentet just hade fokusen på linjerna.

Jag hade väldigt roligt med detta, att vara nogrann och inte slinta med handen. Se till att rätt linjer blev tjockare än andra, försöka få in lite av 'macaroni'-håret, fånga känslan av poster-bakgrunden o.s.v. Det var en lärorik process, då det var första gången jag verkligen på allvar försökt mig på en helt okänd still för mig. Jag lät helt enkelt linjerna styra mig och så fick jag se vart jag hamnade, jag ska fortsätta låta dem styra mig in i mer experimenterande med Art Nouveau!

söndag 1 mars 2015

Veckoreflektion v.9

Den här veckan hade vi en 'föreläsande dialog' tillsammans med Lars-Åke Kernell. Det var det bästa vi gjort på länge enligt mig. Det var så roligt att jag helt glömde bort tiden, så jag blev förvånad när klockan helt plötsligt var fyra och det var dags att gå hem. Jag gillade det här seminariet för att jag för en gångs skull kunde koppla allt till verkligheten, det var inte teoretiskt och obegripligt utan allt var handfast och tydligt. Vi hanterade situationer som faktiskt kan uppstå i våra yrken. 

Det var intressant att inta de olika rollerna vi fick testa i början, att både försvara eller kritisera bild-ämnet. Jag tyckte det var lärorikt eftersom det är någonting vi troligen kommer behöva göra. Att även vara den som kritiserar var viktigt, då det gav en insikt i vilka argument man kan mötas med och hur vi kan hantera dem.

Vi diskuterade även faktiska, svåra situationer som kan uppstå i ett klassrum, och jag uppskattade det enormt. Det är en sak att läsa om konflikthantering eller hur man skapar intresse o.s.v. men det är något helt annat att få handfasta tips och råd för specifika situationer. Allt som vi läst blev äntligen placerat i en kontext där jag faktiskt kunde koppla ihop allt och verkligen visualisera mig själv som lärare. Jag gillade Lars-Åkes handgest som han använde för att förtydliga den balansgång som vi som lärare måste gå - t.ex. att vi ska vara flexibla men ändå vara ledare.