Det har varit en intensiv vecka, jag är inte säker på om jag kommer kunna få ner allt som skett och som jag tagit åt mig i ord. Vi började i alla fall med en dag med Olle som var inriktad på samtidskonst och konstteori, jag har redan redogjort för den i mitt kulturorienteringsinlägg så jag tar det bara i korthet här. Vad som kan nämnas om den dagen är jag fann den intressant och på sätt och vis ögonöppnande. Jag har inte haft någon större förståelse eller uppskattning för samtidskonst innan, men har nu kunnat se det från en ny vinkel och insett att det finns mycket mer bakom det än jag trodde. Jag har insett vilken 'nytta' den form av konst kan ha, eller kanske ska jag kalla det 'möjligheter'?
Vi gick vidare med ett seminarium med Maria, och jag fann det här så mycket mer lyckat än det vi hade sist. Detta tillfälle utnyttjades till fullo och vi fick faktiskt tid till att verkligen diskutera frågorna vi fick och de nya som uppkom. Jag tyckte det var viktigt att vi talade om det faktum att barn/ungdomar är omringade av bilder eller 'visuell kultur' och att det påverkar dem. Jag anser att det är viktigt att vi är medvetna om just vilka bilder som omringar dem, då vi måste veta vad för signaler våra elever mottager från sin omgivning och det kan ge oss som lärare en bättre förståelse för vilken utgångspunkt varje elev har. Jag uppskattade att vi hade en kritisk diskussion runt internet och andra medier som har stor inverkan på barn/ungdomar - men att vi också förstod att det även finns stora positiva möjligheter med det. Det är upp till oss som lärare att försöka hitta de positiva vinklarna och använda oss av dem, att försöka vidga vyerna hos våra elever samt att även ge dem de verktyg de behöver för att själva kunna vara kritiska så att vi vuxna inte behöver 'skydda' dem hela tiden.
Vi hade även föreläsning med Gert Z. Nordström om bildämnets historik, vilket jag uppskattade då jag överlag älskar allt som har med historia att göra. Jag anser att det finns mycket att lära av det som har skett innan och att det därför är viktigt att inte glömma eller förminska vår historia. Det var en intensiv föreläsning, jag har nog aldrig antecknat så fort så jag kan nog också medge att allt inte riktigt fastnade och att jag fortfarande inte hunnit ikapp med allt som sades. Vad som dock faktiskt fastnade var de tre traditioner som har existerat - den tekniska, den konstpsykologiska och den bildspråkliga och deras koppling till hur samhället såg ut vid den tidpunkten. Jag anser att alla traditioner fortfarande finns kvar, i varierande mån och det kan nog vara positivt. Jag tycker att enspårighet i det mesta är negativt, så bildämnet får inte heller ta en för enkel form.
Det var verkligen intressant att höra om dessa förändringar inom bildämnet från någon som faktiskt upplevt och medverkat i det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar